www.tsarich-rn.dp.gov.ua
ГОЛОВНА СТОРІНКА МАПА САЙТУ ДОПОМОГА П'ятниця, 29 березня 2024 року
Що нового на сайті ?

Архів публікацій
Царичанський район
24.10.2018 № Р-401 "Про забезпечення якісного повноцінного харчування в навчальних закладах Царичанського району"
Версія для друку Написати листа


ЦАРИЧАНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

РОЗПОРЯДЖЕННЯ
ГОЛОВИ РАЙОННОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

24.10.2018 смт Царичанка № Р-401/0/385-18

Про забезпечення якісного
повноцінного харчування
в навчальних закладах
Царичанського району



Харчування дітей в загальноосвітніх закладах Царичанського району організовано відповідно до Конституції України, законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про дошкільну освіту» «Про охорону дитинства», «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», постанов Кабінету Міністрів України від 26.08.2002 № 1243 «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів», від 22.11.2004 № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах»; наказів Міністерства освіти і науки України від 21.11.2002 № 667 «Про затвердження Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах», від 25.07.2005 № 431 «Про внесення змін до Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах», спільних наказів Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти і науки України від 01.06,2005 №242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах», від 26.02.2013 № 202/165 «Про затвердження Інструкції організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах», від 15.08.2006 № 620/563 «Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах», іншими нормативно-правовими актами. Відділ освіти райдержадміністрації, органи місцевого самоврядування району та об’єднаних територіальних громад, керівники освітніх закладів спрямовують організаторську роботу на удосконалення забезпечення гарячим харчуванням дітей і підлітків у навчальних закладах району.
Основні категорії дітей, що харчуються за бюджетні кошти, – це діти пільгових категорій. А саме: діти - сироти та позбавлені батьківського піклування-121чол, діти-інваліди -31, діти учасників АТО - 52, діти з малозабезпечених сімей-192, багатодітних сімей-68, діти переселенців -5 чол, діти учасників бойових дій на території інших держав-1. Також за бюджетні кошти харчуються 100% учні 1-4 класів. У закладах освіти Царичанської районної ради ця кількість становить 56 чол. Усього за бюджетні кошти по Царичанському району харчується 1626 чол. У школах району та ОТГ норми харчування виконуються в середньому на 100%. Вартість харчування дітей за 2018 рік коливається від 11,00 до 13,00 гривень, у середньому - 12,00 грн по району.
Харчоблоки загальноосвітніх навчальних закладів району повністю укомплектовані кухарями. Всі працівники харчоблоків, медичні працівники пройшли санітарно-гігієнічне навчання до початку 2018-2019 навчального року на базі Царичанського міжрайонного відділу лабораторних досліджень. Також працівники, пов’язані з організацією харчування дітей, завчасно проходять обов’язкові медичні огляди відповідно до чинного законодавства .
Персонал шкільних їдалень забезпечено спецодягом, миючими та дезінфікуючими засобами, інвентарем та посудом.
Харчоблоки більшості шкіл забезпечені сучасним технологічним та холодильним обладнанням. У відповідності до вимог наявна гаряча та холодна проточна вода. У позитиві відзначається Могилівська, Царичанська, Ляшківська ОТГ.
В їдальнях шкіл району нараховується 1588 посадочних місць, що дає можливість обслуговування за один прийом 77% школярів, що охоплені гарячим харчуванням.
У 2018 році продовжується визначення постачальників за електронною системою «Прозоро». За результатами роботи системи з вересня поточного року постачання продовольчої сировини та продуктів в загальноосвітні навчальні заклади в Царичанській ОТГ здійснює ТОВ «ВВ – Профіт».
У школах, підпорядкованих Царичанській селищній раді, постачає продукти харчування ФОП Байбуз В.Н, Ляшківській ОТГ – ФОП Клименко О.Г, Могилівській ОТГ – ПП Сірченко С.В, Китайгородській ОТГ- Габ В.Г, ЗОШ І- ІІІст с. Молодіжне та Цибульківській ЗОШ І-ІІст – ПП Калініченко Н.М.
Розроблені та погоджені з Управлінням Держпродспоживслужби графіки та маршрути завезення продуктів. Усі продукти, що поставляються в шкільні їдальні, надаються із супровідними документами, що засвідчують їх якість. Керівниками закладів освіти погоджено з Управлінням Держпродспоживслужби у Царичанському районі двотижневе меню, яке стовідсотково забезпечує виконання натуральних норм харчування, складено калькуляційні картки на всі страви. Відділами освіти району та ОТГ надаються індивідуальні консультації щодо порядку організації харчування, оприбуткування продуктів харчування.
Організація харчування дітей у дошкільних навчальних закладах району здійснюється відповідно до Інструкції з організації харчування дітей в дошкільних навчальних закладах, затвердженої наказом МОН і МОЗ України від 17.04.2006 № 298/227, постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 № 1591 «Про затвердження норм харчування в навчальних та оздоровчих закладах» (зі змінами) та інших нормативних документів.
Режим харчування дітей відповідає режиму роботи дошкільного закладу і є триразовим, інтервали між прийомами їжі – 3-4 години. Гарячим харчуванням охоплено 588 вихованців дітей ясла-садків району, середня вартість харчування становить 26 гривень. Всього на організацію харчування ДНЗ «Казка» Царичанської районної ради за 9 місяців 2018року використано 25тис. грн бюджетних коштів.
З метою забезпечення раціонального харчування у дошкільних закладах здійснюється контроль за виконанням норм натурального набору продуктів.
З метою забезпечення раціонального харчування у дошкільних закладах здійснюється контроль за виконанням норм натурального набору продуктів. Медичні сестри старші ведуть Журнал аналізу виконання норм харчування, де вносять записи та здійснюються обчислення на кожні 10 днів для відповідної корекції раціону.
Харчоблоки утримуються в належному стані.
Проте в організації повноцінного і якісного харчування дітей є ряд проблем. Зокрема, застаріле технологічне обладнання в шкільних їдальнях деяких закладів освіти (ЗОШ І-ІІІ ст. с. Молодіжне, відсутнє холодильне обладнання), низький рівень громадського контролю за якістю харчування, застарілий дизайн інтер’єру та меблів ( Цибульківська ЗОШ І-ІІст.), зовсім відсутнє гаряче харчування у Царичанському аграрно-професійному ліцеї. Потребує активізації робота із спонсорами щодо залучення їх до придбання сучасного та енергозберігаючого обладнання харчоблоків.
Виходячи з вище зазначеного та з метою покращення харчування дітей і підлітків у дошкільних навчальних закладах, загальноосвітніх навчальних закладах і Царичанському аграрному професійному ліцеї, керуючись Законом України «Про місцеві державні адміністрації»:

1. Інформацію начальника відділу освіти райдержадміністрації Полупанової Н.М про виконання державних нормативних актів щодо організації гарячим харчування в закладах освіти району взяти до відома.

2. Зобов’язати відділ освіти райдержадміністрації:

1) покласти персональну відповідальність за організацію гарячого харчування та належний контроль на керівників освітніх закладів району;

2) при формуванні бюджету на 2019 рік передбачити кошти на зміцнення та оновлення матеріально-технічної бази їдалень;
3) подати пропозиції щодо здійснення на районному рівні заходів з метою удосконалення механізму громадського контролю якості харчування вихованців навчальних закладів району;

4) відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 07 листопада 2012 року №865-р «Про затвердження плану заходів щодо забезпечення дітей якісними продуктами харчування вітчизняного виробництва» передбачити під час підготовки пропозицій до проекту місцевого бюджету кошти для організації якісного безкоштовного харчування учнів початкових класів, дітей пільгових категорій;

5) здійснювати належний контроль за прийомом продуктів харчування до харчоблоків закладів освіти з відповідно оформленими супровідними документами, що підтверджують їх якість, згідно до вимог державних нормативних актів України.

3. Відділу освіти райдержадміністрації про виконання цього розпорядження інформувати відділ діловодства райдержадміністрації до 01.12.2018.

4. Визнати таким, що втратило чинність, розпорядження голови райдержадміністрації від 25.10.2017 № Р-417/0/385-17 «Про забезпечення якісного повноцінного харчування в навчальних закладах Царичанського району».

5. Координацію роботи щодо виконання цього розпорядження покласти на відділ освіти райдержадміністрації, контроль залишаю за собою.



Виконуюча обов’язки
голови райдержадміністрації О.Д. БАКУЛІНА
Версія для друку Написати листа

Про цей сайт | Запитання | Адміністратор